میوه ها و خوراکی ها در قرآن کریم
میوه ها و خوراکی های بهشتی
در بررسی آیات بشارت دهنده قرآن کریم ، به وصف تصاویری از الطاف ونعمت های بهشتی برمی خوریم که خداوند رحمان ضمن برشمردن ویژگی افراد مومن ،آنان را به برخورداری از نعمت ها بشارت می دهد ، در برخی از آیات به میوه های بهشتی اشاراتی شده است ؛ درمطلبی که پیش رو دارید به برگزیده ای از این آیات اشاره شده است :
میوه های مزدوج
" فیهِما مِنْ کُلِ فاکِهَةٍ زوْجان،فیهِما فاکِهَةٌ وَ نَخْلٌ وَرُمان" ( درآن دوبهشت ازهرمیوه ای یک جفت وجود دارد.درآن دوبهشت میوه های فراوان ودرخت خرما واناراست ) (رحمان52و68).
انتخاب خرما وانارازمیان میوه ها به جهت اهمیت وفواید بسیاراین دو میوه است ازآیات فوق استفاده می شودکه میوه ها درتغذیه انسان اهمیت فوق العاده دارند ونقش میوه هادرطراوت ، شادابی ونشاط انسان نه تنهاازنظرعلمی بلکه ازنظرتجربه عمومی مردم نیزآشکاراست.امروزه کشف شده که خرما بالغ بر13ماده حیاتی و5نوع ویتامین را دارا است ؛ خرما مقدار زیادی کلسیم دارد که عامل اصلی استحکام استخوان هاست.همچنین مقداری فسفردارد که از عناصر اصلی تشکیل دهنده مغز ومانع ضعف اعصاب است ومقداری پتاسیم دارد که فقدان آن موجب زخم معده می شود به همین جهت زنی که تازه زایمان کرده ، توصیه شده که خرما تناول کند.
واما درمورد انار، دانشمندان غذاشناس مطالب بسیاری گفته اند،ازجمله روی قدرت پاک کنندگی خون و وجود مقدارقابل ملاحظه «ویتامین ث» درآن تکیه کرده اند.فوائد بسیاری برای این میوه که درروایات اسلامی به عنوان بهترین میوه معرفی شده برشمرده اند،ازجمله تقویت معده، دفع تب های صفرایی، یرقان،خارش وتقویت دید چشم،رفع جراحات مزمن و تقویت لثه ها.
میوه با طعم جالب
" وَاَصْحابُ الْیَمینِ مااَصْحابُ الْیَمین، فی سِدْرٍمَخْضوُد وَطَلْحٍ مَنْضوُدوَظِلٍ مَمـْدودٍ وماءٍ مَسْکوُبْ "« واصحاب یمین واهل سعات،نمی دانی چه اصحاب یمینی.آنها درسایه درختان سدر بی خار قراردارند ودرخت موزی که میوه اش از پایین تا بالا روی هم چیده شده و سایه کشیده وگسترده درکنارآبشارها»(واقعه27تا31).
" وطلح منضود " طلح درختی است سبزوخوش رنگ وخوشبو،بعضی گفته اندهمان درخت موز است که برگهای بسیار پهن ، سبزو زیبا ومیوه ای شیرین وخوش طعم دارد ومنضود از ماده«نضد» به معنای متراکم است ممکن است این تعبیراشاره به تراکم برگها یا تراکم میوه هاو یا هردو باشد،حتی بعضی گفته اند:این درختان چنان پرمیوه است که ساقه اش و شاخه هایش غرق میوه و پوشیده ازآن است.آیه مبارکه ازمیان تمام میوه ها اشاره به انگورمی کند واین به جهت فوائد بسیاری است که دراین میوه وجود دارد.به گفته دانشمندان غذاشناس، انگور علاوه براینکه از نظرخواص یک غذای کامل محسوب می شود و مواد غذایی آن نزدیک به شیرمادر است دوبرابر گوشت در بدن ایجاد حرارت می کند.انگور دارای خاصیت ضد سم، مفید برای تصفیه خون ، دفع رماتیسم، نقرس، و عامل مبارزه باافزایش اوره خون است. علاوه براینها انگور اعصاب را تقویت کرده و تولید نشاط می کند،وبه خاطر داشتن انواع ویتامین ها به انسان نیرو وتوان می بخشد.
میوهها در تغذیه ی انسان اهمیت فوق العاده ای دارند و نقش آن ها در طراوت، شادابی و نشاط انسان از نظر علمی و تجربی برای عموم مردم اثبات شده است.
در برخی از آیات قرآن کریم اشاراتی به بعضی از میوه ها شده است که این میوه ها از نظر خاصیت غذایی با بعضی دیگر از میوه ها قابل مقایسه نیستند. چنانچه در آیات 52 و 68 سوره " الرحمن " آمده است:
"در آن بهشت از هر میوه ای یک جفت(دو نوع) وجود دارد."
"در آن دو بهشت نیز هر نوع میوه و خرما و انار بسیار است."
علاوه بر این دو میوه، زیتون و انجیر نیز در قرآن کریم نام برده شده اند.
در روایتی امام صادق (ع) می فرمایند: "پنج میوه، از میوه های بهشتی هستند: انار، سیب، به، انگور و خرما."
صادق(ع) ضمن روایتی در مورد پدرش امام محمد باقر(ع) میفرمایند:
"پوست کندن میوه را مکروه می دانست"
از جمله دستورات اسلام که پس از گذشت قرن ها دانشمندان به فلسفه و حکمت آن پی برده اند، پوست نکندن میوه ها است. پوست میوه ها که در مجاورت نور خورشید و هوا قرار گرفته بیش از گوشت آن دارای ویتامین ها، مخصوصا ویتامین آ می باشد.
همچنین پوست میوه ها دارای دیاستاز است که سبب جذب گوشت میوه ها می شود.
امام صادق(ع) ضمن روایتی در مورد پدرش امام محمد باقر(ع) میفرمایند: "پوست کندن میوه را مکروه می دانست"
انــار
انار میوه ای سرشار از ویتامین های آ، ب، ث، مواد قندی، پتاسیم، منیزیم، اسیدهای آلی و... است.طبیعتی سرد و خنک دارد و از ابتلا به بیماری قند جلوگیری می کند. همچنین، خونساز بوده و خون را تصفیه می کند.
پیامبر اکرم(ص) می فرمایند:
"هرکس یک دانه انار بخورد، خداوند قلب او را نورانی می کند(کدورت، کسالت و افسردگی را از او دور میسازد) و تا چهل روز وسوسه ها و اندوه ها از او دور می شوند."
حضرت علی (ع) می فرمایند:
"به کودکان تان انار بدهید، زیرا(قدرت) تکلم آن ها را سرعت می بخشد."
امام صادق (ع) نیز در روایاتی می فرمایند:
" از انار استفاده ی کامل ببرید، زیرا اگر شخص گرسنه آن را بخورد، او را کفایت می کند و اگر شخص سیر بخورد اشتهاآور است."
"هر کس در حال گرسنگی(ناشتا) انار بخورد تا چهل روز قلب او روشن می شود."
" انار ملس(ترش و شیرین) برای معده بهتر است."
اثرات گزارش شده
تقویت کننده ی قلب و کلیه، اشتهاآور، کاهش دهنده اوره و کلسترول، دفع کننده سموم، موثر در تعادل مایعات بدن(به خصوص خون)، موثر در درمان کم خونی و ضعف اعصاب، نیروبخش و برطرف کننده بوی بد دهان است.
آب انار نیز به علت داشتن آنتی اکسیدان ها خاصیت ضدسرطانی دارد.
سیب
سیب به عنوان یک غذای باارزش، از دیرباز شناخته شده و در پزشکی سنتی از جمله در درمان های سرطان، دیابت، اسهال خونی، تب، بیماری های قلبی، بیماری های خونی ناشی از کمبود ویتامین ث، کاربردهای گوناگون داشته است.برای کنترل اسهال و یا رفع یبوست مصرف می شود که هر دوی این خواص مربوط به "پکتین" میوه است. پکتین مقدار زیادی آب را از معده و روده جذب کرده و مدفوع را به حالت نیمه سفت تبدیل می کند.
عصاره ی سیب به علت ماده "فلورتین" موجود در آن، دارای خاصیت ضدمیکروب وبا می باشد که بر انواع میکروارگانیسم های گرام مثبت و منفی موثر است.
حضرت علی(ع) در روایاتی خواص سیب را این گونه بیان می فرمایند:
" خوردن سیب سبب پاکیزگی و رطوبت معده می شود."
" سیب را مصرف کن، زیرا حرارت بدن را کاهش می دهد، مزاج را خنک و تب را برطرف می کند."
همچنین امام صادق (ع) در روایاتی می فرمایند:
" اگر مردم فواید سیب را بدانند، بیماران خود را جز با آن معالجه نمی کنند."
" برای دفع سموم، دارویی سودمندتر از سیب پخته شده سراغ ندارم."
" به تب داران سیب بدهید، زیرا چیزی بهتر از آن نیست."
اثرات گزارش شده
کاهش اسید اوریک، رفع گرفتگی صدا و سرماخوردگی، رفع سرفه و بیماری های سینه، کاهش کلسترول، ضدعفونیکننده ی روده و جلوگیری از سفت و سخت شدن رگ ها(تصلب شرایین)
بـــه
به نیز به علت داشتن پکتین در رفع اسهال موثر بوده و تقویتکننده معده و التیامدهنده ورم رودههاست.درون "به" دانههای لعاب داری وجود دارد که در هر خانه 12 دانه جای گرفته است.
دانهها به دلیل داشتن "موسیلاژ" دارای خاصیت خوب رفع التهابات مخاط ها، رفع سرفه و رفع گرفتگی صدا هستند.
پیامبر اکرم (ص) میفرمایند:
" به را بخورید و به عنوان هدیه بین خودتان بفرستید، زیرا چشم را جلا می دهد و دوستی و مودت را در قلب به وجود می آورد. به زنان حامله نیز بدهید، زیرا باعث نیکویی و خوبی اولاد می شود."
حضرت علی (ع) در روایاتی میفرمایند:
" خوردن به موجب تقویت قلب، شستشوی معده، پاکیزه شدن دل و از بین رفتن ترس و وحشت می شود."
" خوردن به نیروی انسان را زیاد می کند و ضعف و سستی بدن را بر طرف می سازد."
همچنین امام صادق (ع) میفرمایند:
" به، معده را نیکو و قلب را محکم و قوی میسازد و پیامبران الهی، به می خوردند."
" کسی که به بخورد خداوند متعال تا چهل روز حکمت را بر زبان او جاری می سازد."
مهمترین اثرات گزارش شده "به" در طب سنتی:
قابض، مقوی قلب، ضدنفخ، ادرارآور، قاعدهآور، بندآورنده خونریزی، موثر در درمان بیماری های سینه و مقوی بدن.
انـــگور
یکی از خواص مهم انگور اثر مسهلی آن است. همچنین دارای خاصیت محافظت از کلیه و دستگاه روده ای معده ای است. آب انگور قرمز از شکنندگی عروق و ایجاد واریس جلوگیری میکند.از ویژگیهای انگور وجود عنصر کروم به میزان قابل توجه در آن است که با انسولین باعث سوختن قند در بدن شده و به عنوان کاهش دهنده قند خون در افراد دیابتی موثر است. درصد اصلی از قندهای موجود در انگور مربوط به فروکتوز بوده که به نام قند میوه مشهور است. این نوع قند به اندازه گلوکز برای افراد دیابتی مضر نیست و لذا یکی از میوههایی است که گاهی می تواند به میزان توصیه شده توسط رژیمشناس مورد استفاده این گونه افراد قرار بگیرد.
پیامبر گرامی اسلام (ص) میفرمایند:
"بهترین غذاهای شما نان و کامل ترین میوههای شما انگور است."
حضرت علی (ع) در روایتی میفرمایند:
"انگور غذایی است متنوع. هم خورش نان است، هم میوه، هم خوراک و هم حلوا."
حضرت امام صادق (ع) نیز میفرمایند:
"وقتی انگور میخورید، دانه دانه بخورید، زیرا گواراتر است."
"حضرت نوح از غم به خداوند شکایت برد، خداوند به او وحی کرد، انگور بخور که غم را میبرد."
خرما
خرما میوهای با ارزش غذایی بالاست. مصرف خرما به علت داشتن منیزیم (24 میلیگرم در100 گرم) برای جبران کاهش سلولهای مغزی در سالمندان مفید است.
خرما حاوی مواد قندی قابل جذب بدن است که به خوبی جذب میشود و انرژی لازم را برای سوخت و فعالیت بدن تامین میکند. همچنین، به مقدار کافی مواد چربی، مواد معدنی مانند کلسیم ،فسفر ،آهن و پتاسیم دارد.
خرما نرمکننده سینه است. خرما را میتوان یک غذای ضد گرسنگی فوری نامید.
پیامبر اکرم (ص)در روایاتی در مورد خواص خرما میفرمایند:
"در هر خانهای که خرما نباشد، در حقیقت اهل آن خانه گرسنهاند(هر چند به ظاهر خود را سیر بپندارند.)"
"به زنان باردار در آخرین ماه حاملگی خرما بدهید، زیرا کودک او بردبار و پاکیزه خواهد شد."
"جبرئیل به من خبر داد که در خرمای برنی(نوعی خرما) 9 خاصیت است: دهان را خوشبو، معده را پاکیزه و غذا را هضم میکند. سبب تقویت قوه بینایی و شنوایی میشود؛ کمر را محکم و شیطان را از انسان ناامید میسازد. سبب تقرب به پروردگار شده و شیطان را از انسان دور میکند."
حضرت علی (ع) در روایاتی میفرمایند:
"خرما بخورید که در آن شفای دردها و امراض است."
"خرما را ناشتا بخورید که از بین برنده انگل و کرم شکم است."
"بهترین نوع خرما، خرمای برنی است. زنهای حامله از آن بخورند تا صاحب فرزندانی بردبار و مقاوم شوند."
امام صادق (ع) نیز میفرمایند:
"اگر غذایی پاکیزه تر از خرمای رطب بود، خداوند حضرت مریم(علیها سلام) را به آن راهنمایی و به او میخورانید."
"خرما شفای امراض است و میوهای است که درد و ناراحتی ندارد."
امام صادق (ع) نیز میفرمایند: اگر غذایی پاکیزه تر از خرمای رطب بود، خداوند حضرت مریم(علیها سلام) را به آن راهنمایی و به او میخورانید
برخی اثرات درمانی خرما در طب سنتیجلوگیری از کم خونی، درمان کم خونی، تقویت عضلات و اعصاب، حفظ سلامتی پروستات، درمان التهابات، تقویت مغز و کلیهها، خنثیکننده اسید اضافی معده، جلوگیری از ترش کردن و دل درد و موثر در درمان سرطان و سایر بیماریهای عفونی.
رستورانهای بهشت !!!
صرف غذا در مهمانی ،میل نمودن چیزی در فضاهای تفریحی ،صرف غذا در رستوران، و پذیرایی شدن توسط خدمتکاران و گاهی تنها غذا خوردن شکلهای مختلفی است که موجب تنوع و لذت بیشتر از خوردن و آشامیدن میشود .برای همهی این موارد مثالهایی از عالیترین شکل اجرایی آن در مورد غذاهای بهشتی آمده است .
وَ یُطافُ عَلَیْهِمْ بِآنِیَةٍ مِنْ فِضَّةٍ وَ أَکْوابٍ کانَتْ قَواریرَا
(انسان،15) و در گرداگرد آنها ظرفهایی سیمین و قدحهایی بلورین میگردانند(پر از بهترین غذاها و نوشیدنیها)،
وَ اَمْدَدناهم بفاکهةٍ ولحمٍ مما یَشتَهونَ (سوره طور /22)
همواره از انواع میوهها و گوشتها از هر نوع تمایل داشته باشند در اختیار آنها میگذاریم.
گاهی در طبیعت بهشت در کنار نهری ،یا چشمه ساری،کوزههایی بسیار زیبا و شگفت انگیز می بینند که در آنها مُهر و موم شده است. برای میل آن باید مُهر ظرف را بشکنند . وقتی مهر شکسته میشود بوی عطری دلنشین از آن به فضا متصاعد میشود.
یُسْقَوْنَ مِنْ رَحِیقٍ مَخْتُومٍ خِتامُهُ مِسْکٌ وَ فِی ذلِکَ فَلْیَتَنافَسِ الْمُتَنافِسُون(25/مطففین): آنها از شراب زلال دست نخورده و سربستهای مینوشند! ...
گاهی پرندهای در هوای بهشت به پرواز درمیآید و بهشتیان اشتهای خوردن گوشت آن را پیدا میکنند می گویند: (سُبْحانَکَ اللَّهُمَّ) خداوندا تو پاک و منزهای! بعداً آن پرنده فرود میآید، بریان میشود، و در جلو آنان قرار میگیرد. هنگامی که ایشان از آن بهرهمند شوند میگویند: الحمد للّه ربّ- العالمین. سپس آن پرنده زنده میشود و پرواز میکند. بنابراین: اولین سخن اهل بهشت در مقابل اینگونه نعمتهای پروردگار تسبیح و تقدیس خدا و آخرین کلامشان سپاسگزاری پروردگار میباشد.(تفسیر آسان، ج7، ص 88 به نقل از مجمعالبیان)
میوههای بهشت بدون هسته بوده و پوست ضخیم و ماده بدون استفاده ندارند همگی تازه و خوش طعم و رسیدهاند و به محض جدا شدن از شاخه میوه دیگری جای آن روییده خواهد شد . میوههای بهشتی بر شاخهها متراکم و آویزان هستند و تمام اندام درختها را پوشاندهاند
در حدیثی منقول که امام باقر(علیهالسلام) آن را از پیامبر خدا(صلّی اللَّه علیه و آله) روایت کرده آمده است: «مؤمنی در بهشت نیست که او را بهشتها و باغهایی بسیار نباشد، با تخت و بیتخت و ... پس چون دوستدار خدا غذای خود را بخواهد، آنچه نفس او هنگام خواستن غذا میل کرده بدون آن که نام آن را ببرد، برایش حاضر میشود (بنابراین نیازی به صبر کردن برای طبخ غذا و یا شرم از درخواست نیست.» (نورالثقلین،ج4، ص548) همین چیزها در مورد میوههای بهشتی نیز نقل شده است یعنی زمانی که بهشتیان کنار هم بر تختهای خود تکیه زدهاند با طبقهای میوه پذیرایی میشوند و گاهی در حالیکه به تنهایی نظر بر میوهای میکند در حالیکه در جایی آرمیده است شاخه به طرف او آمده و میوه را تقدیم میکند وَ ذُلِّلَتْ قُطُوفُها تَذْلِیلًا (انسان ،14) یعنی میوههای بهشتی در دسترس و اختیار آنها است. " و گاهی در حالیکه میل به میوه دیگری پیدا میکند میوه مقابل او تبدیل به میوه دیگر میشود در حدیث پیامبر است که فرمود: در عالم رویا عمویم حمزه را دیدم که در حالیکه طبقی از انگور بهشتی نزد او بود و یکمرتبه تبدیل به خرما شد.»(قیامت در قرآن ،ص 36)
تنوع خوراکیهای بهشت
به نقل از رسول خدا: قصری از مروارید در بهشت است که در آن هفتاد خانه از یاقوت سرخ است .... و در هر اطاق هفتاد سفره غذا و در هر سفره هفتاد نوع رنگ، از طعام و خوراکی است.( ترجمه مجمعالبیان فی تفسیر القرآن، ج24، ص: 41)
در مورد میوههای بهشتی فرمودند هر یک از میوههای بهشتی یک صد هزار طعم دارد .(قیامت در قرآن، ص 36) به همین دلیل وقتی میوه ای را برای بار دوم با طعم جدید مییابد از روی تعجب میگوید: ُکُلَّما رُزِقُوا مِنْها مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقاً قالُوا هذَا الَّذِی رُزِقْنا مِنْ قَبْلُ وَ أُتُوا بِهِ مُتَشابِها: هر گاه میوهای به آنها داده میشود میگویند این همانست که پیش از این به ما داده شد و مانند آنها بسیار برایشان آورده میشود.
میوههای بهشت بدون هسته بوده و پوست ضخیم و ماده بدون استفاده ندارند همگی تازه و خوش طعم و رسیدهاند و به محض جدا شدن از شاخه میوه دیگری جای آن روییده خواهد شد .(قیامت در قرآن ،ص36) میوههای بهشتی بر شاخهها متراکم و آویزان هستند و تمام اندام درختها را پوشاندهاند.
قرآن بعضی از میوههای بهشتی را مثال میزند و میفرماید:
فِیهِما فاکِهَةٌ وَ نَخْلٌ وَ رُمَّان(سوره الرحمن : 68): در آن دو بهشت نیز هر گونه میوه خوش و خرما و انار بسیار است.
و طَلْحٍ مَنْضُودٍ- (الواقعه : 29) و درختان موز با موزهای متراکم روی هم چیده شده.
وَ النَّخْلَ باسِقاتٍ لَها طَلْعٌ نَضیدٌ (ق:10): درختان خرمای بلند با میوههای روی هم چیده .
وعدههای غذای بهشتیان بنا بر ظاهر آیه ،صبحانه و شام است (و شاید بتوان گفت چاشت و عصرانه .) که از این مطلب میتوان به اهمیت این دو وعده غذایی پی برد . و لهم رزقهم فیها بکرة و عشیاً شاید هم منظور این است که شب و روز غذا برای ایشان آماده است
بهترین غذاهای بهشتی نیز از گوشت مخصوصاً گوشت پرندگان است . گاهی سفرههای ضیافتی برپاست که در آن صدها غذای متنوع و لذیذ بهشتی است که بنا بر روایات بهترینشان گوشت است. "اللحم سید الطعام فی الدنیا والآخرة". پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود گوشت، بهترین نان خورش در دنیا و آخرت است و بهترین گوشت نیز گوشت پرندگان است . وَ لَحْمِ طَیْرٍ مِمَّا یَشْتَهُونَ (واقعه : 21): و گوشت پرندگان از هر نوعی که مایل باشند (برایشان مهیاست) اما اولین غذای بهشتیان بعد از ورودشان به بهشت از جگر ماهی است. نقل است که یک دانشمند یهودی از رسول خدا پرسید اولین چیزی که اهل بهشت بعد از داخل شدن به بهشت میخورند چیست ؟ فرمود جگر نهنگ. عرض کرد چه مینوشند؟ فرمود سلسبیل .
وعده ی غذای بهشتیان
وعدههای غذای بهشتیان بنا بر ظاهر آیه، صبحانه و شام است (و شاید بتوان گفت چاشت و عصرانه .) که از این مطلب میتوان به اهمیت این دو وعده غذایی پی برد. و لهم رزقهم فیها بکرة و عشیاً(مریم، 62) شاید هم منظور این است که شب و روز غذا برای ایشان آماده است .
خداوند به هر یک از اهل بهشت قدرت و قوهی صد مرد برای خوردن و آشامیدن و جماع میدهد و چون از غذای بهشتی سیر شدند فوراً آن غذا مبدل به عرق خوشبو میشود و از بدن آنها خارج میگردد .این تنها نوع دفع در بهشت است به این معنا که در بهشت دفع ادرار و مدفوع وجود ندارد همانطور که جنین داخل رحم ندارد .
امام صادق (علیه السلام): «مرد در بهشت به اندازه ایام دنیایش بر سر سفره مینشیند، و در یک بار خوراک خوردن به مقدار همه آنچه در دنیا خورده بود غذا میخورد».
(نورالثقلین؛ج4،ص614)
12 خاصیت فوقالعادهی عسل(از نظر علمی):
عسل خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و سرشار از مواد معدنی از قبیل کلسیم، سولفور، آهن، روی، پتاسیم و منیزیم و حاوی ویتامینهای A، B1، B2، B3، B5و C میباشد. عسل یکی از بهترین مکملهای غذایی محسوب میشود که خواص دارویی زیادی دارد.عسل، دارای خواص شگفتانگیز بسیاری است و مصرف آن به تمام گروههای سنی توصیه شده است.
تحقیقات حاکی از این است که هر چه عسل تیرهتر باشد خاصیت آنتی اکسیدانی آن بیشتر بوده و از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند.
نباید از قند و شیرینی عسل طبیعی ترسید و آن را به خاطر شیرین بودن مصرف نکرد.
در حقیقت، عسل خواص شگفتانگیزی برای سلامتی اعضای بدن دارد از جمله می توان به مواردی چون پیشگیری از حملات قلبی، التیام زخمها، و افزایش انرژی بدن، اشاره کرد.
در ادامه به 12 خاصیت فوقالعادهی عسل میپردازیم:
1- افزایش انرژی طبیعی بدن
بسیاری از ورزشکاران برای افزایش انرژی خود از عسل در رژیم غذایی خود استفاده میکنند. با این که سطح کالری آن در مقایسه با سایر مواد قندی 40 درصد کمتر است، اما انرژی آن بسیار بالاست و مصرف متعادل آن به وزن بدن، اضافه نمیکند.
2- پیشگیری از سرطان و بیماریهای قلبی
بسیاری از افراد از ابتلا به سرطان هراس دارند اما با استفاده عسل در رژیم غذایی روزانه میتوانند این ترس و هراس را از دل خود بیرون کنند. نتایج تحقیقات حاکی از این است که هر چه عسل تیره تر باشد خاصیت آنتی اکسیدانی آن بیشتر بوده و از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند. در واقع عسل منبع بسیار خوبی از آنتیاکسیدان است و نقش بزرگی در جلوگیری از سرطان و همچنین بیماریهای قلبی دارد.
3- افزایش ایمنی بدن در برابر عفونتها
عسل در برابر عفونتهای بدن مثل یک آنتی بیوتیک عمل کرده و نقش مهمی در سیستم دفاعی بدن ایفا میکند. به عنوان مثال اگر جایی از بدن عفونت داشته باشد میتوان به جای استفاده از داروهای شیمیایی آنتی بیوتیک، از عسل استفاده کرد. عسل محتوی آنتی میکروبیال است پس در مبارزه با باکتریها نیز نقش مهمی به عهده دارد.
عسل از جمله ضروریترین غذاها برای آن دسته از افراد مسنی است که عملکرد سیستم گوارشیشان دچار ضعف شده است چرا که منبع خوبی از انرژی و مواد مغذی است که مستقیماً جذب بدن میشود
میتوان عسل را به شیوههای مختلف استفاده کرد از جمله مخلوط با چای یا آب گرم یا شیر، استفاده در شیرینیها و دسرها و ...
4- التیام زخمها و جای سوختگی
در مواردی که جایی از اعضای بدن زخم میشود و یا میسوزد از عسل استفاده کنید. عسل در بدن، رطوبت هوا را به طرف خود میکشد و با این خاصیت خود در درمان زخم و سوختگی اثر مثبتی دارد. در واقع عسل به خاطر دارا بودن خاصیت ضدالتهابی نیز، کمک خوبی برای درمان سوختگیها به شمار میرود.
5- غنی از ویتامینها و مواد معدنی
عسل سرشار از ویتامینهای A، B1، B2، B3، B5، C میباشد همچنین مواد معدنی مفیدی نیز در عسل از جمله کلسیم، سولفور، آهن، روی، پتاسیم، منیزیم و ... موجود میباشد.
6- باعث تقویت جنین ضعیف در رحم مادر میشود
7- به سلامت و توان مادران باردار کمک میکند
این ماده غذایی با افزایش قابلیت جذب مواد غذایی در بدن به سلامت جنین در حین بارداری کمک میکند.
8- برای رشد و تقویت مغز کودکان مفید است
از آن جا که مغز تا سن 5 سالگی رشد روزانه دارد نیاز فراوانی به مواد مغذی و مفید دارد.
9 - اشتهای کودکان را افزایش میدهد
عناصر ویتامین B در عسل کامل بوده از این رو برای رشد سالم کودکان بسیار توصیه میشود.
10- موجب عملکرد بهتر مغز میشود
عسل وقتی با میزان مناسبی آب مخلوط شود، پس از 7 دقیقه در جریان خون پخش میشود و با آزادسازی مولکول قند به عملکرد بهتر مغز که اصلیترین مصرف کننده قند در بدن است، کمک میکند و مانع بروز خستگی میشود.
11- مناسب برای سالمندان
عسل از جمله ضروریترین غذاها برای آن دسته از افراد مسنی است که عملکرد سیستم گوارشیشان دچار ضعف شده است چرا که منبع خوبی از انرژی و مواد مغذی است که مستقیماً جذب بدن میشود.
12- اگر برای شستن دندانها از آن استفاده شود باعث سفیدی دندانها و سلامت لثهها میشود.